Obecná diskuse

Cokoliv mají tapüři na srdci

Přidat zprávu

Kontrola proti spamu: V příspěvku použijte alespoň jednou slovo tapür v libovolném pádě a čísle.

Adam (organizator) (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 6. června 13:13:51

Ahoj! Noc tapüru si dava pauzu, ale organizatori jsou nazivu. Nezoufejte, mozna se neco stane :)

Míša (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 4. května 13:22:42

Tapü, tapü, my taky chceme další noc Tapürů!

další smutný šifrátor (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 16. března 16:44:10

šmutná tapüřü, očička....tapü, tapü..ještě někdy...prosüme...

smutny sifrator (nepřihlášený uživatel)

v úterý 27. května 19:17:12

smutný tapu tapu...cožpak už nikdy nebude tapüri noc?

Ger (nepřihlášený uživatel)

ve středu 5. prosince 21:24:46

Třeba tapüří vůdci doufají, že ještě šestnáct dní a už se s nimi ani nebudou muset dělat. o-)

tapür (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 19. listopadu 23:02:51

A další měsíc pryč a výsledky letošních tapürů
nikde :-(

Viktor (Organizátor)

v úterý 23. října 21:19:11

Na výsedky dojde, tapüři dohání co před hrou zameškali a snaží se odolat touze po zimním spánku. Mějte strpení :)

Paulie (nepřihlášený uživatel)

21. října 20:13:41

Budou vüsledky do příští noci tapürů? :-)

Martin z týmu Carpe Tapürus

v úterý 9. října 23:29:21

Ahoj,
věta:
Ti tři malí hezcí tapíři zpívali písničku třebaže neměli žádné noty pro ni.
je od nás a směle se k ní hlásíme:)
Carpe Tapürus

Dero z týmu Přizdisráči

v úterý 2. října 17:24:53

Já pro změnu oroduji za doplnění výsledků, aby všichni viděli, kdo že to byl vlastně druhý. ;)

Ondra (nepřihlášený uživatel)

v úterý 2. října 16:43:46

Ahoj, chtěl bych jen se zeptat, kdy (a zda vůbec) budou doplněna řešení šifer. Díky. /tapür/

Ger (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 1. října 23:47:36

Děkuji Tapürům za pěknou hru, líbila se mi. :-)
(1) byla sice trošku těžší, ale vzhledem k možnosti absolutních nápověd to ani nebylo potřeba, jen možná nemusela být hned na začátku, taková ideální na zákys před svítáním. :-D
Jediný problém mám s šifrou (7) - vždyť tam měla být použita abeceda s CH - trojková soustava je přeci v podstatě totéž jako polský kříž (polský kříž je vlastně nepoziční trojková soustava) takže záleží pouze na tom, jak si ten mezikrok autor pojmenuje. (A hezčí pořadí by bylo ObjemHustotaPonor 0:-) A to zalepení víček přišlo i mně podivné, čekal bych ho v případě, že se chce naznačit ~ nepodstatné.
Ostatní šifry se mi už více (či méně) líbily. Jen to zaměňování východu a západu... téměř dvě hodiny tím ztratit a pak dorazit do cíle pouhých deset minut po poledni a propást tak první možnost dokončit nějakou větší šifrovačku. :-(

Mike (Embargo na Cütü) z týmu Embargo na Cütü

v pondělí 1. října 20:54:16

Ondra: Pokud ti stačí v poněkud horší kvalitě (zachovat jakous takous ostrost mě stálo vyšší ISO), tak pár snímků tu:
http://imageshack.us/f/341/p1390809.jpg/
http://imageshack.us/f/202/p1390812.jpg/

Ondra (PZ) (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 1. října 20:21:26

Dekuji za super hru, ktera mela trosku narocnejsi zacatek, ktery sebral hodne elanu. Skoda ze jsme se nedostali na dalsi sifry, ale to uz nas tlacil cas.


Nekolik poznatku
0 - organizatori zrejmne nepocitali s variantou (nebo na ni neupozornily) ze muzu mit jen vyhry. (nebudu tudiz schopen pak nic vylustit) jak mam vedet ze tajenka neni cela a "Posledni - jez" je smysluplna tajenka. (Je takticke co jsem uz vyhral nehrat abych se venoval plne lusteni a tez snizil sanci nepriteli)

1 - proc nefungovalo jednodussi reseni s ctenim pismenek na te pozici kam se napasoval ctverecek v obrazku (i kdyz mam dve zadani, nemusi to znamenat ze nerostriham obe). Naznak v napovede o tom, ze potrebuji znat puvodni zadani byt mohl.

4 - proc mam kroutit jazyk jako tapür a nejsem si jisty co mne vznikne (tajenku jsem jakz takz meli (nemeli jsem princip pismenek tvorenych reverznim zpusobem (mimmochodem, kdyz nemam vystudovanou lingvistiku, tak se docela blbe odhaduje co mne vznikne kdyz zacpu nos a dam jazyk nekam na patro)
takze pak tajenka dozadoval drobne doupraveni (jestli je spravne prilozeni A nebo H se spise rozhodovalo smysluplnosti vniknuvsiho textu nez tim co leze z pusy)


7 - proz byly nektere nazvy na vrscich prelepene (navadelo to na to ze se nazvy nemaji pouzit)
napoveda mi nebyla zrejma (pokud by tam byly vypsane jen slovne pripadne znackami popisy flasek, pak si myslim ze po vylusteni mezi tajenky mi dojde co s tim udelat)


8 - ponekud prekombinovana vlastnost psani se shiftem a caps lockem a posunem slepeckych znaku (mozna by bylo korektni napsat text ktery vicekrat prehazoval psani na klavesnici ve smerech mam li tecky oznacene abcdef pak muzu plynule mit text

aaabbbb
bbbaaaa
cccccdd
dddddff
eeeeeee
fffffcc

pri krasne zachovanem principu a nejde to prolamat prehazovanim radek.

2,5,6,9,10 - luxusni nadherne sifry, kterym nelze nic vycitat.

p.s. Ma nekdo z tumu nebo z organizatoru fotku totemu ? (sla by zverejnit)

Pavel (Zakysaná smetana) (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 1. října 19:08:11

Ahoj tapüři,
hru jsem si užül a orgům posílám dík. Byli jsme zakysanější, než jsme doufali. Možná se projevilo, že v daném složení jsme běželi poprvé. Jako další vliv vidím, že provedení některých šifer nebylo moc čisté. Chybu ovšem vidím na naší straně, neboť dobrý tým by neměl být závislý na dokonalé čistotě provedení. Příliš jsme místy kladli důraz na meta-úvahy typu "ale to by zarovnali jinak, aby nás nemátli".

U první šifry škoda, že rozměry nebyly liché a písmena uprostřed místo v rozích. To by myslím bylo lepší provedení jinak moc pěkného nápadu.

Na druhou stranu principy šifer byly velmi pěkné. Z těch, které jsme viděli, nejvýše hodnotím fonetickou šifru. Fakt nářez.

naïa (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 1. října 14:53:18

Dělám čárku :-)
A mám dotaz: To, že v pětce je prvních pět znaků v tečce i v čárce na stejnüch müstech (pokud začnete v tečce od správného místa), je náhoda nebo Osud? Nás to při pokusném přepisu tečky do řádků pěkně zmátlo a zavedlo na scestí (=i s deseti zbývajícími znaky se dá vymyslet tajenka a je potřeba nějak porovnat, v čem se od sebe tečkové a čárkové záznamy ve zbytku liší) a asi i odvedlo od vůbec nějakého náznaku správného myšlení. Přitom ano, ty tvary nás měly nakopnout :-/
Takhle zpětně se mi šifra líbí a chápu, proč neměla nápovědu, v terénu nás ale tapür na telefonu moc nepotěšül a museli jsme se nechat poslat dále :-)

Vojta (3 s kouskem) (nepřihlášený uživatel)

v pondělí 1. října 10:37:54

Kdo už leta nezažil tak šílenou kombinaci zhulenosti nulté a první šifry ve hře, ať udělá čárku 8-). Každopádně díky moc za hru, trasu i šifry, milí tapüři.

idle z týmu Sqük

v pondělí 1. října 10:02:35

Ty s řešením naprosto nesouvisející šestadvacítky byly ve více šifrách, nejen v pexesu. Vážně jsme začali uvažovat, že v nás orgové úmyslně pěstují rezistenci na tohle číslo. :)

Dero z týmu Přizdisráči

v pondělí 1. října 9:52:33

Díky za hru, která plně využila štědré 24 hodinové dotace.

Přiznávám, že v první polovině jsme spíše skřípěli zuby. Na startu jsme Vraha vylámali tak, že jsme se rozhodli najít řetězce "Druhé je..." a pod., hned na dalším vražedném stanovišti jsme tajenku po třech hodinách spíše vybruteforcili, nez vyluštili (zde by pomohla lepší nápověda, která by spíše napovídala způsob vybírání písmen z koutů), malá točicí zvüřátka jsme vyscrabblili taktéž (ačkoli princip se mi zpětně líbí moc), pak se přidal déšť, tma, znatelně se prodoužily přesuny a nálada klesala.

Vše se začalo lámat kolem ponořených lahví. Na šifře samotné jsme sice spektakulárně pohořeli, protože a) Naše trojkovka začíná jedničkou a b) Naše rýže má větší hustotu než voda, protože se ponoří. Nicméně místo samotné bylo báječné. Dlouhá lávka využitá skvěle, absence jakéhokoli strachu, že se týmy na úzké lávce nepovyhýbají a skončí v rybníce, jiskrná a svěží.

A od té doby, když nepočítám zákys na tapüřím pexesu, ve kterém jsme tu kótu jenom nedokázali přečíst (A 26 otočení nepasujících dvojic? To děláte schválně? ;), hra odsýpala krásně. Jedna elegantní šifra střídala druhou, logické postupy začaly fungovat a hra nás opět chytla. Líbilo se nám především: CAPS LOCK a Shift na osmičce, konstrukce polské mřížky na desítce, yet another kondenzované zadání morseovky o stanoviště dál, využití prstové abecedy pro šifru, totem (a Ríšovo řešení spočívající v ledabylém přikládání propisky na mapu kontrastující s pečlivě porýsovanými mapami ostatních týmů :), sebereferenční morseovka a logický kalendář. Takže se nám z druhé poloviny hry líbilo vlastně všechno!

Pohoda. :)

Ondra z týmu Seš HypoRacek

30. září 21:00:19

Díky za hru! Bylo to intenzivní, plné vln frustrace i euforie, tak, jak má šifrovačka být.
S těmi záměnami východu a západu ale něco dělejte ;)

Alča z týmu Unseen University

30. září 20:49:30

Neboj Myško, já ho seženu, když už jsem ho tam nechala...

Také se těšíme na řešení šifer, hlavně té, co nás dostala.

Michal z týmu n či π?

30. září 18:21:21

Na startu se mi podařilo jakési slečně z áčkového týmu uzmout pár párů komunistického večerníčkového pexesa. Vrátím na L@chim.cz
Jinak už se těším na autorské řešení první šifry! :-)

Alča z týmu Unseen University

v sobotu 29. září 10:33:36

Tak konkrétní mapu chtějí na většině šifrovaček....

Ondra (nepřihlášený uživatel)

v sobotu 29. září 8:00:46

Zkuste například městskou knihovnu v Praze. Po Praze mají k zapůjčení cca 20 těchto map, např. i na Opatově, kde mají otevřeno i dneska. http://search.mlp.cz/?lang=cs&action=sTitul&key=2250283 tapür :)

Paulie z týmu Carpe Tapürus

v sobotu 29. září 0:20:11

To je pěkná zrada dávat sehnat konkrétní mapu 50 tümům, když je před hrou státní svátek. Bylo by dobré na to pořádně upozornit předem (např. emailem týden před hrou). Pomůcky jsem začal zkoumat včera a v pár knihkupectvích byla dnes večer vyprodaná (v Kanzlu a Luxoru na Andělu).

Momentálně jsem zjistil, že ji sice někde mají, ale pro jistotu si zítra vzali dovolenou (např. Kiwi) ... Víte, kde se ještě dá sehnat?

Díky za odpovědi.

PS: vím ještě o jednom tümu ve stejné situaci

Dalších 25 zpráv | Načíst všechny zprávy